Babaápolási tanácsok a Caolától

- Hírek és érdekességek a Caola világából -

Babaápolasi tanácsok a Caolatól
caola logo white 01

A csecsemőkhöz nem jár kézikönyv vagy használati utasítás, de mi adunk pár hasznos tanácsot, hogy könnyebb és élvezetesebb legyen minden nap. Ha egy újszülöttel a kezünkben, az jár a fejünkben,  hogy hol is kezdjük el a baba bőrének ápolását, hogyan kell gondoskodni arról, hogy a megfelelő ellátást nyújtsuk számára, akkor nyugalom, nem vagyunk egyedül ezzel. Szerencsére vannak olyan egyszerű alapismeretek, amelyeket elég könnyen és gyorsan elsajátíthatunk. Ilyen például, hogy mit kell tudni a fürdetésről, a pelenkázásról, a baba bőrének megfelelő termékek kiválasztásáról (mert bizony sok van belőlük). Ha elvesztél már a babaápolási tanácsok között, akkor nyugodtan olvass tovább!

Babafürdetés

A csecsemőknek hetente legalább két-három fürdésre van szükségük meleg – nem forró – vízben. A remek babafürdő első lépése a tökéletes hőmérséklet megtalálása, majd a kád legfeljebb 2-3 centi vízzel való feltöltése. Annak érdekében, hogy a baba ne fázhasson, miközben fürdetjük, rendszeresen öntsünk egy csésze vizet a vállára. Mártsunk meg egy fürdető szivacsot a babafürdetővel elegyített vízbe, és ezzel óvatosan mossuk le a baba testét sőt, a fejbőrét is babasamponnal. Az arc megtisztításához nedvesítsünk meg egy vattacsomót, és óvatosan törölgessük meg. Fontos, hogy fürdetés során kifejezetten a babák bőrére kifejlesztett babafürdetőt és sampont használjunk. A legtöbb ilyen készítmény, mint amilyenek például a Caola kínálatában is megtalálhatóak természetes hatóanyagokat tartalmaznak, nem tartalmaznak káros kemikáliákat. A kisbabák esetében nagy az esélye, hogy nem megfelelő termékek használata allergiás reakciót vált ki.

A csecsemőnek a kádból való kiemeléséhez tegyük az egyik kezünket a nyakára, hogy megtámasszuk a fejét, a másikat pedig a testük alsó részét támasztva, ujjainkkal az egyik comb körül helyezzük el. Csavarjuk be egy kapucnis törölközőbe. Ha megszáradt, azonnal használjunk babaápolót, hogy a nedvességet lezárjuk és megakadályozzuk a bőr kiszáradását.

A Pelenkázás alapjai

Sok mindent meg kell tennünk a kicsiért csecsemő korában, beleértve – nos igen -, a sok-sok pelenka cseréjét is. Fontos, hogy gyakran cseréljük a gyermek pelenkáját, óvatosan, de alaposan töröljük meg minden alkalommal baba törlőkendővel. Ne hagyjuk ki a hintőpor használatát, mellyel megelőzhetjük a bőr kisebesedését és nedvesedését a pelenkával fedett részeken. Várjon néhány percet, amíg levegőn megszárad, hogy a nedvesség ne vezessen pelenka irritáció miatti kiütés kialakulásához. Ügyeljünk arra, hogy illatmentes pelenkát vásároljunk olyan méretben, amely nem illeszkedik túl szorosan, és ezáltal nem okoz súrlódást, kidörzsölődést a baba bőrén.

Válasszunk babáknak készült termékeket

A legjobb, ha kifejezetten csecsemők számára készült bőrápolási termékeket használunk, például illat- és könnymentes samponokat, fürdőgéleket és testápolókat. Mindegyiknél ügyeljünk arra, hogy használat során mutat-e a gyermek allergiás reakciót. Fontos, hogy az újszülött bőrét is hidratáljuk, ezért mindig legyen elegendő babatestápoló otthon. A sűrűbb állagú kenőcsök, krémek segítenek megtartani a kicsi bőrének megfelelő nedvességét.Kerüljük az illatosított, antibakteriális és szagtalanító szappanokat – ezek túl durvák, szárító hatásúak lehetnek kisgyermekek számára. A babaszappanok, babafürdetők a legjobbak a kicsik számára.

Alkalmazkodjunk az időjáráshoz

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket ne tegyük ki hosszú időn át tartósan direkt napsugaraknak és UV sugaraknak. A test kis felületein, mint például az arc a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, és az idősebb csecsemőknél is alkalmazhatunk legalább 15 faktorral ellátott fényvédőt. A fejletlen verejtékmirigyek miatt a csecsemők is nagyon érzékenyek a hőségre, ezért kiütések megjelenése előfordulhat. Ami a kicsi öltöztetését illeti célszerű egész évben rétegesen öltöztetni a babát, így könnyen átöltözhetjük a megfelelő ruházatba, hogy megóvjuk a hőtől vagy a hidegtől. Ha lehet, akkor mellőzzük a túlzottan  illatos öblítőket, mosószereket, amelyek irritálhatják az érzékeny bőrt. Télen különösen fontos a réteges öltöztetés, ezért ha szükséges szabaduljunk meg egy-egy ruhadarabtól, míg nyáron laza ruhát és akár kis sapkát, kalapot is adjunk a picire, hogy megvédje a napfénytől. Télen a száraz időjárás megviselheti a baba bőrét, ezért vegyük fontolóra hűvös párásító használatát a babaszobában, hogy a levegő nedves maradjon.

Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen tisztítsuk a párásítót, különben penész alakulhat ki. Ezenkívül adjunk sok vizet babájának, hogy hidratált maradjon a hideg, száraz hónapokban is.

Oszd meg az ismerőseiddel
Hírek és érdekességek a CAOLA világából
Scroll to Top