Hogyan válasszunk rovarirtó spray-t?

- Hírek és érdekességek a Caola világából -

Rovarirtó spray
caola logo white 01

Hogyan lehet kiválasztani a legjobb rovarirtó spray-t a rovarok távol tartásához?

Segítünk kiválasztani a legjobb elhárító eszközt a rovarok és pókfélék harapásának és csípésének a megakadályozására. Míg a nyár rengeteg nagyszerű szabadidős lehetőséget kínál a túrázóknak, futóknak és táborozóknak, a rovarokat és azok csípéseinek a veszélyét is magában hordozza. A harapó és szúró ízeltlábúakat mindannyian el akarjuk kerülni, különösen a szúnyogokat és a kullancsokat, amelyek jobb esetben irritáló viszkető csípést okoznak, rosszabb esetben pedig csípésük betegséghez is vezethet. Akár kirándulunk, akár kempingezünk, a megfelelő rovarriasztó spray vagy krém használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a szabadban töltött időt ne befolyásolják hátrányosan a rovarok. A rovarriasztók azért tudnak hatékonyak lenni, mert olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a rovaroknak ellenszenvesek, és alkalmazásukkor létrehoznak egy réteget, amelytől a szúnyogok vagy kullancsok inkább távol maradnak.

Hogyan válasszuk ki a rovarriasztó szereket?

A legjobb túrázó és kempingezéssel járó rovarriasztókat azzal népszerűsítik, hogy megakadályozzák a vérszívó ízeltlábúak bőrbe harapását. Ezek közé a rovarok közé tartoznak a szúnyogok, a kullancsok és az atkák egy része is. Rovarriasztó szereket sokféle termékként értékesítenek, beleértve a rovarirtó spray-ket, krémeket, testápolókat, gyertyákat, csapdákat, de akár a ruházatokat és törlőkendőket is. A szúnyogok esetében a riasztók lehetnek illatos gyertyák, tömjéntekercsek és akár lámpák formájában is előfordulhatnak. Kiválasztás során fontos meghatároznunk, hogy milyen környezetben és tevékenység során kívánjuk használni a rovarriasztót. Fontos szem előtt tartani, hogy a termékben mik a használt hatóanyagok és mi a rovarriasztó spray vagy krém összetétele.

Az is szempont lehet, hogy melyik rovart akarjuk elsősorban elriasztani. Amennyiben fontos számunkra, akkor érdemes olyan rovarriasztót választani, amelyek hatékonyak lehetnek olyan rovarok ellen is, mint például a muslicák vagy molylepkék, amelyek irritáló rovarok, jellemzően a fej körül repülnek, amikor a szabadban tartózkodunk. A rovarriasztók nagy része nem valószínű, hogy a csípő rovarok, például a darazsak vagy a méhek ellen is hatásos, bár ezek a rovarok sokkal kevésbé valószínű, hogy emberi bőrt keresnek.

Mire figyeljünk a rovarriasztó kiválasztásakor?

Érdemes ellenőrizni a címkén, hogy a rovarriasztó szer meddig nyújt védelmet. Ha hosszan tartó védelmet szeretnénk, de valamilyen tevékenységet végzünk közben, például futunk, akkor izzadunk is, ezáltal pedig a védelmi idő is csökken. Vigyázzunk a rovarriasztó felvitelére, különösen az arcon történő alkalmazáskor. Sok termék irritálja a szemet és a szájat, és ha elfelejtjük megmosni a kezünket használat után, majd megérintjük a szemünket vagy a szánkat, akkor a kellemtelen érzésen túl, akár az egészségünket is veszélyeztethetjük. Mindig olvassuk el a rovarriasztó címkéjét, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a termék védelmet nyújt a számunkra nemkívánatos rovarokkal szemben. Rovarriasztót és fényvédőt kombináló termékek is előfordulnak a piacon, ezek azonban nem annyira hatékonyak, mintha a két szert külön-külön használnánk.

Rovarriasztó utazáshoz

Fontos, hogy tisztában legyünk a célországban vagy a célterületen előforduló rovarok fajtáival. Külföldi utazás esetén mindenképp tájékozódjunk, hogy milyen szúnyogfélék és rovarok fordulnak elő az adott területen. Ha olyan helyre utazunk, ahol a szúnyogok betegségeket hordoznak, akkor célszerű utazás előtt oltást beadatni, valamint olyan rovarriasztót vásárolni, ami megfelelő védelmet nyújt a rovarok túlnyomó többsége ellen.

Rovarriasztó szúnyogok ellen

A szúnyog számára az ember igazi lakoma. A szúnyogok azonban ismertek a különböző betegségek terjesztésében is, beleértve a maláriát, a dengue lázat, a nyugat-nílusi vírust, a sárgalázat és még sok mást. Létfontosságú, hogy minél jobban elkerüljük a harapást. A megfelelő rovarirtó spray használata mellett jó ötlet éjszakai szúnyogháló használata ágy vagy függőágy felett. Fedjük le a csupasz bőrt, ha szúnyogok vannak a közelünkben és használjunk akár más riasztókat is. Vannak olyan termékek, amelyeket permetezni lehet a ruházatra is, ilyen a Biorep szúnyog és kullancsriasztó is.

Rovarriasztó a kullancsok ellen is

A kullancscsípés Lyme-kórhoz vezethet, amelyet a Borrelia burgdorferi baktérium fertőzése okoz. A betegség krónikus ízületi gyulladást, neurológiai tüneteket, például arcbénulást és neuropátiát, valamint kognitív rendellenességeket, például memóriazavart okozhat. A kullancsok harapásának elkerülésére a legjobb módszer, ha kullancsriasztót használunk, emellett pedig eltakarjuk azokat a bőrfelületeket, ahol a legvalószínűbb, hogy bőrre kerülhet például a lábakon, különösen, ha ösvényeken, erdőkben és sűrű aljnövényzetben járunk.

Oszd meg az ismerőseiddel
Hírek és érdekességek a CAOLA világából
Scroll to Top