Történetünk

CAOLA Zrt.

Ismerd meg, honnan indultunk

A Caola és a magyar kozmetikai ipar születése
caola divider 001

1831

A Caola története 1831-ben kezdődött, így egészen a reformkorig nyúlik vissza.  Kozmetikai és vegyipari vállalatunk, valamint a portfóliónkba tartozó termékek nagy része gyökeresen kapcsolódik a hazai ipar kialakulásához és fejlődéséhez. A magyar kozmetikai ipar a legelső üzem megalapításával vette kezdetét, amely 

Hutter József

szappanfőző mester nevéhez fűződik és 1831-ben indult el. Az 1930-as évekre az egyik legnagyobb forgalmú cég lett az országban. Bár kis családi vállalkozásnak indult az üzem, mégis igen hamar kinőtte kereteit, 1906-ban pedig részvénytársasággá alakult.

caola divider small 001

A CAOLA cég mérföldkövei

1831
caola tortenelem 030
1831

A magyar kozmetikai ipar Hutter József szappanfőző mester gyárával tette meg az első lépéseket, s egyben ez a vállalkozás számít a mai Caola egyik jogelődjének is.

1917
caola tortenelem 017
1917

1917-ben a Hutter Rt. megalapította az Elida Magyar Illatszer és Pipereszabban Rt.-t

1918
caola tortenelem 033
1918

1918-ban Baeder Hermann új vállalkozást alapított, Baeder Illatszer Rt. néven. Nem sokkal később született a mára jól csengő új márkanév a Caola.

1950
caola tortenelem 034
1950

Létrejött az ismert BIP (Budapesti Illatszer- és Pipereszappangyár)

1961
caola tortenelem 029
1961

Az Illatszer és Kozmetikai Vállalat 1961-ben jött létre, számos vegyipari cég, többek közöt az 1917-ben alapított Elida Szappangyár és a Budapesti Illatszer és Pipereszappangyár összeolvasztásával. A létrehozott nagyvállalat a hajdani Baeder Illatszer Rt. jogait is birtokolta, mely útjára indította a Caola márkanevet.

1981
caola tortenelem 020
1981

1981-ben a cég felvehette a Caola nevet.

1993
caola tortenelem 020
1993

A rendszerváltozást követő privatizációk, valamint a multinacionális kozmetikai cégek magyarországi térnyerése nyomán a Caola piacvezető helyzete gyökeresen megváltozott az 1990-es években. 1999-ben az EVM Rt. vásárolta meg a Caola márkanevet, míg a Caola-Alfa Zrt. vitte tovább a kozmetikai portfólió többi márkáját.

2011-
caola tortenelem 035
2011-

2011. január 5.-ével a Caola-Alfa Zrt. az EVM Zrt.-től visszavásárola a Caola márkanevet és a Caola termékcsaládot, majd Caola Kozmetikai és Vegyipari Zrt. működött tovább. 2020-ban a Caola Invest Kft. szerzett többségi tulajdont a Caola Kozmetikai és Vegyipari Zrt-ben.

caola divider small 001

Az első szappanok és kozmetikumok

Híres pipereszappanjai közé tartoztak a Kékvörös, 7 Virág, Elida szappanok, és a LUX szappanpehely is. A magyar kozmetikai ipar Hutter József gyárával tette meg az első lépéseket, és egyben ez a vállalkozás számít a mai Caola egyik jogelődjének is.

A XX. század elején újabb szereplő tűnt fel a hazai kozmetikum gyártók között. Baeder Hermann, aki külföldön tanulta az illatszer készítés és a szappanfőzés tudományát, de 1908-ban mégis Budapesten nyitotta meg illatszer-laboratóriumát. A vállalkozás kezdeti sikereit az első világháború szakította meg, de hazatérve újabb vállalkozást alapított Baeder Illatszer Rt. néven.

A Caola termékeinek mérföldkövei

1943
caola tortenelem 031
Caola bronzolaj
1962
caola tortenelem 024
Caola arc és bőrápolókrém
1966
caola tortenelem 026
Caola dezodoráló krém
1971
caola tortenelem 019
Caola aeosolos napolaj, Sugár fényvédő krém
1985
caola tortenelem 012
Hemovit termékcsalád
1980-1990
caola tortenelem 027
Cala és Camea dekorkozmetikumok
1980-1990
caola tortenelem 003
Tímea dekorkozmetikumok
1980-1990
caola tortenelem 013
Fog- és szájápolási termékek
2000
caola tortenelem 037
Caonatur és Caosept termékfejlesztés
2016
caola tortenelem 036
Caola Skin revival fejlesztés
caola divider small 001
Névváltás és ami mögötte van

Carola helyett Caola

Neki köszönhetjük a márka nevét is, pontosabban a kislányának, akit Carolának hívtak. Ő volt az, aki nem tudta jól kimondani a saját nevét, mindig azt hajtogatta: “Kaola, Kaola” Herman, nevetve a lánya szójátékán, végül róla nevezte el az új termékcsaládot, megszületett a Caola név.

Néhány év múlva a cég már 200 munkást foglalkoztatott, és egyre nagyobb piacot hódított meg. A környező országokba, Romániába, Jugoszláviába, Csehszlovákiába és Olaszországba is exportált. Olyan ikonikus nagyvárosokban lettek leányvállalatai a gyárnak, mint Prága, Milánó, Arad és New York.

Ekkortájt a legkeresettebb termékek az Ovenall fogkrém, a Caola szappan és vitaminos krém, valamint az Exotic kozmetikai cikkek voltak.

Háborúk és a történelem viharos időszakai

Az első világháborúban az akkori Honvédelmi Minisztérium építtetett fel egy katonai ruha raktárat, azonban amire elkészült az épületegyüttes, a háború véget ért. Ezt követően néhány évig irodák és szövetkezetek működtek a telephelyen, majd az állam különböző iparvállalatoknak adta bérbe, többek között szappan és háztartási vegyi áru gyártására. Az üzemet 1925-ben korszerűsítették, majd felvásárolta a frissen alapított Titán Vegyipari Művek Rt. A cég 1950-ben kapta a ma is jól ismert BIP (Budapesti Illatszer- és Pipereszappangyár) nevet, amely később szintén a Caola jogelődje lett.

A második világháború után 1961-ben létrejött az Illatszer és Kozmetikai Vállalat, amelybe számos vegyipari céget olvasztottak. Beolvasztásra került a Hutter Rt. alapította Elida Szappangyár és a BIP gyár is. A létrehozott nagyvállalat a hajdani Baeder Rt. jogait is birtokolta, így 1981-ben felvehette a továbbra is rendkívül sikeres hazai márkát jelképező Caola nevet.

caola divider small 001
Caola Kozmetikai és Háztartás vegyipari Zrt

Létrejött a vegyipari mamutvállalat

Létrejött a mára nosztalgikus emlékeket idéző vegyipari mamutvállalat, amelynek legendás termékei közt volt például a Baba- és a Gabi termékcsalád, illetve licenc alapján szintén itt gyártották a Nivea- és az Axe termékeket is.

A rendszerváltást követő privatizációknak, valamint a multinacionális kozmetikai cégek megjelenésének köszönhetően a Caola piacvezető helyzete is megváltozott az 1990-es években. 1999-ben az EVM Rt. vásárolta meg a Caola márkanevet, míg a Caola-Alfa Zrt. vitte tovább a kozmetikai portfólió többi márkáját.

2011. január 5-ével a Caola-Alfa Kozmetikai Zrt. az EVM Zrt.-től visszavásárolta a Caola márkanevet és a Caola termékcsaládot. Ezzel ismét teljes körűen hazai tulajdonba került a cég, amelynek neve Caola Kozmetikai és Háztartás vegyipari Zrt. lett.

caola divider small 001
Jövőbeli tervek és fejlesztések

A Caola jövője

2020-ban újabb befektetői csoport vásárolta meg a vállalatot. A Caola Zrt. továbbra is 100%-ban magyar tulajdonban van, amelynek termékpalettáján borotválkozószerek, test-és hajápoló készítmények, illatosítók, dezodorok, aeroszolos készítmények, fertőtlenítőszerek, háztartási tisztítószerek és inszekticidek is szerepelnek.

A jelenleg Budapest XI. kerületében és Diósdon működő gyár versenyképességét szellemi bázisnak köszönheti, mely több évtizedes alapokon nyugszik.

Az új tulajdonosi struktúra új jövőképet vázolt a Caola történetében, melynek keretében két új zöldmezős beruházást valósít meg, felépítve egy 4000 nm-es gyártó csarnokot az Inpark Martonvásár ipari parkban és Csíkszeredán. A területek elhelyezkedésüket, infrastruktúrájukat és technikai fejlettségüket tekintve tökéletes helyszínt biztosítanak a Caola jövőbeli céljainak eléréséhez.

Az új, modern gyártócsarnokok moduláris felépítése, valamint a területek adottságai lehetővé teszik, hogy a jövőben a termelés volumenének növekedésével összhangban további bővítéseket vigyen véghez a cég, ezzel egyidejűleg új munkahelyeket teremtve a környékbeli emberek számára.

caola uzem martonvasar 8
caola uzem martonvasar 5
Scroll to Top