Fertőtlenítő-kisokos

- Hírek és érdekességek a Caola világából -

fertotlenito kisokos
caola logo white 01

A fertőzések megelőzésének leghatékonyabb módja a rendszeres kézfertőtlenítés. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen szerrel próbálod elpusztítani a bőrödre ragadat kórokozókat! Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban és a legszélesebb körben alkalmazott fertőtlenítőket, és eláruljuk, melyek nyújtják a legbiztosabb védelmet.

Szappanos kézmosás

A víz sokféle anyagot old, de önmagában nem tudja eltávolítani a fehérje-, olaj- és zsírtartalmú szennyeződéseket. Ám szappan vagy más detergens hozzáadásával (például a Caola folyékony krémszappanjainak segítségével) vízzel is lemoshatóvá válnak! A megfelelő technikával történő kézmosás még mindig a legbiztosabb módja a kéz megtisztításának, főleg akkor, ha nem törölközővel, hanem egyszer használatos papírtörlővel szárítod meg a kezedet.

Alkohol

A bőrfertőtlenítők non-plus ultrája: Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok, gombák, a tuberkulózis kórokozója és néhány nem burkos vírus kivételével az összes vírus ellen is teljeskörű védelmet nyújt. A megfelelő hatékonysághoz fontos, hogy legalább 3-5 ml 60-80%-os alkoholtartalmú géllel vagy folyadékkal történjen a fertőtlenítés, ha pedig túl hamar, kb. 15 másodperc alatt szárad meg a kezed, akkor valószínűleg nem alkalmaztál megfelelő mennyiséget. Fontos leszögezni, hogy az alkoholos kézfertőtlenítés nem helyettesíti a szappanos kézmosást, mivel a koszt és a fehérjetartalmú szennyeződéseket nem tudja eltávolítani. Caosept termékcsaládunk összes tagjának legfőbb fertőtlenítő anyaga az alkohol.

Klórhexidin

Ez a legtöbbször szájvizekben és akné elleni készítményekben használt fertőtlenítő a Gram-pozitív baktériumok ellen a leghatékonyabb, de a Gram-negatív baktériumokkal, gombákkal és egyes burkos vírusokkal is felveszi harcot. A rotavírus, az adenovírus, az enterovírusok és a tuberkulózis kórokozója azonban kifognak rajta. Hatása lassabban alakul ki az alkoholénál, de tovább is tart, így gyakran kombinálják alkoholtartalmú fertőtlenítőkkel a hatékonyság maximalizálása érdekében.

Kvaterner ammóniumvegyületek

Gram-pozitív baktériumok ellen nagyon hatékony, de a Gram-negatív baktériumok és a gombák jelentős részét is elpusztítja! A tuberkulózis ellen a kvaterner ammóniumvegyületek sem védenek 100%-osan, és a virucid spektruma is elég szűk. A klórhexidinhez hasonlóan ezeket a vegyületeket is az alkoholos fertőtlenítővel együtt, azzal vegyítve szokták használni, például a Caosept fertőtlenítőszerek hatását is kvaterner ammóniumvegyületekkel erősítettük meg.

Most akkor melyik hatásos?!

Ha bizonytalan vagy abban, hogy melyik fertőtlenítőt válaszd, mindig olvasd el a csomagoláson található címkét! A gyártók kötelesek feltüntetni a flakonon, hogy az adott termék pontosan milyen antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik (virucid, fungicid, baktericid, tuberkulocid, stb.), így könnyen el tudsz igazodni abban a tekintetben, hogy melyik milyen típusú kórokozó ellen nyújt védelmet. A vírusfertőzéseket például (ilyen a covid-19, és annak kórokozója, a SARS-CoV-2 is, amely burkos vírus!) a virucid fertőtlenítőkkel tudod megelőzni, a bakteriális fertőzések nagy része ellen a baktericid termékek védenek, a gombákat a fungicid szerekkel lehet elpusztítani, a tuberkulózis kórokozója ellen pedig a tuberkulocid fertőtlenítőkkel tudsz hatékonyan védekezni.

Oszd meg az ismerőseiddel
Hírek és érdekességek a CAOLA világából
Scroll to Top