A korai bőrvédelem jelentősége

- Hírek és érdekességek a Caola világából -

a korai borvedelem jelentosege 001
caola logo white 01

A 21. század nagy dobása a fényvédelem fontosságának megismerése. Az elmúlt 20 évben egyre többen és többen foglalkoznak a Nap sugarai által okozott károkkal. Nagy szerencsénkre a kozmetika piacon szinte nincs is olyan cég, akik ne készítenének fényvédelemmel ellátott termékeket, legyen az alapozó, hagyományos naptejek és napvédő krémek, vagy akár fényvédővel ellátott púderek.

Legtöbbször akkor kapjuk elő a piperetáskánkból a napvédő krémeket, amikor húsz fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és a Nap egész kora-estig simogatja az arcunkat. Ám amilyen kellemes, olyan káros is tud lenni a bőrünknek a napsugárzás.

Mitől védjük a bőrünket?

A Napból jövő, Földünket melegítő sugárzás 10%-a tartozik az UV – ultraviola tartományba, ez a sugárzás segíti, vagy éppen roncsolja emberi testünket, de legfőképpen a mindig fedetlenül lévő arcunkat. Az UV sugárzás három fajtáját ismerjük: UVA, UVB és UVC. Utóbbi szerencsére, gyilkos hatása ellenére nem szűrődik át a Földre.

A legkárosabb Földet érő hatással az UVA bír, mely valójában az említett 10%-nak is a legnagyobb részét teszi ki. Felelős a korai bőröregedésért, károsítja a kollagénrostokat, ez okozza a félt ráncosodást. Csökkenti szervezetünk A-vitamin tartalmát, és roncsolja a saját DNS felépítésünket, mely sok esetben bőrrákot is okozhat. Leginkább leégést okoz, enyhén barnít csak. Ez a sugárzás akadálytalanul átjut az ablakokon és felhőkön, a szennyezett levegőn.

Az UVB sugarak enyhébben károsítanak minket, ózonrétegünk védelme miatt. Ez okozza a barnulást bőrünkön, mely lényegében egy védekezési mechanizmus. Bőrünkben elszaporodnak a barna festékanyagot termelő sejtek, ezzel védve a leégéstől. Serkenti a csontképződést és a vérképzést a D-vitamin termelődés által. Az UVB okán kis mennyiségben javasolják a napozást bőrbetegek számára, olyan elváltozásokra, mint az aknés bőr, pikkelysömör és az ekcéma. Jótékony hatása kisgyermekek számára ismert, javasolt a kora délelőtti és késő délutáni napoztatásuk.

Mikor kezdjünk fényvédőt használni?

A kérdésre szigorúan válaszolva: az év minden napján fontos, hiszen a káros UVA sugarak egész évben sütnek minket. A napozó szezon nyár elején indul, így ez jelenti a magasabb faktorszámú napozó termékek megjelenését is. A legmagasabb napsugárzási szint valóban ebben az évszakban kezdődik, ilyenkor javasolt minimum 30 faktoros (a termékeken SPF30 jelzéssel) krémeket, tejeket használni. Azonban tavasszal alig másfélszer kevesebb napsugárzás ér minket, míg télen háromszor. Ez azt jelenti, hogy már tavasszal is megjelenhetnek rajtunk az első napkárosodást jelentő bőrelváltozások.

Ezért már tavasszal javasolt lecserélni a hagyományos arckrémünket magasabb fényvédőt tartalmazó termékre!

Ma már a legtöbb arcápoló krém legalább 15 faktoros védelmet nyújt. Ám ez nem biztosít elég védelmet az egyre romló éghajlati helyzetünkre. A globális felmelegedést, az üvegházhatást okozó, levegőbe jutó anyagok egyre több lyukat hagynak ózónrétegünkön, mely átengedi az UVA sugárzást, ezzel több kárt okozva bőrünknek – és ez nem csak nyáron történik így!

Védelmezzük bőrünket a napsugárzás ellen, válasszuk a könnyen beszerezhető Caola Napvédő termékcsaládját, melyet már tavasszal megtalálnak partnereink polcain!

Oszd meg az ismerőseiddel
Hírek és érdekességek a CAOLA világából
Scroll to Top