A modern mosás kérdése: mivel mossunk környezettudatosan?

- Hírek és érdekességek a Caola világából -

a modern mosas kerdese mivel mossunk kornyezettudatosan 001
caola logo white 01

A drogériák polcai között sétálgatva manapság már annyi különböző mosószerrel találkozunk. A bőség zavarában gyakran összekavarodik az ember. Szerencsére segítségünkre vannak az internetes portálok sokasága, pár kattintással megismerhetjük a mosódiót, különböző újrahasznosított csomagolású mosóporokat, környezetkímélő öblítő-koncentrátumokat.

Azonban a polcokon lapul évtizedek óta egy termék típus, mely valójában minden mosókonyhában megtalálható, nagyanyáink keze ettől puha az emlékezetünkben: a mosószappanok.

Bizonyára mindannyiunk használta is már egyszer-kétszer legalább folteltávolításra, vagy kézzel mosandó ruhadarabok, cipők tisztítására. Korántsem gondolnák viszont, hogy sokkal többet rejteget magában a mosószappanunk.

Több szempont miatt veszik le a tudatos vásárlók ezt a terméket a polcokról. Egyrészt olyan időket élünk, ahol a termékek ára nagyban határozza meg választásunkat, a macerásabban elkészített mosókapszulák pedig például többször, akár háromszor annyiba kerülnek, mint egy mosószappan. Vannak olyan kisvállalkozások, melyek házilag készített mosószappant visznek a piacra tömb és reszelék formájában, ezek csomagolása és összetevői természetesen a legkevésbé károsak környezetünknek, viszont a kismennyiségben gyártott termékek ára arányosan drágább, mint a nagyobb darabszámokkal készülteké, illetve a reszelékben csomagolt termékek arányaiban nem érik meg úgy, mint a tömbök.

A legfontosabb szempont azonban a környezetkímélés.

A folyékony szappanok és mosószerek 25%-kal nagyobb szén-lábnyomot hagynak, mint tömb alakú társaik, ugyanis a likvid anyagok előállítása több kémiai nyersanyagot és folyamatot igényel, illetve körülbelül hétszer annyi időt is. Ez összesen hétszer több energia és szén-dioxid kibocsátást jelent. Mind a nyersanyagok, mind a külföldről érkező termékek szállításának ökológiai lábnyomát tekintve a folyékony termékek károsabbak, hiszen ezek térfogatának nagy része víz. A legnagyobb különbséget valójában a csomagolás jelenti: a tömbszappanok általában papírdobozban kaphatóak, illetve az oxidációs folyamatok megakadályozása miatt kis méretű fóliába csomagolva. Az öblítőket, mosógéleket, folyadékokat azonban értelemszerűen kizárólag műanyagban árusítják. Míg a papír dobozkák 100%-ban újrahasznosíthatóak, a műanyag flakonok és tasakok, összetételtől és fajtától függően nem minden esetben, így nem garantált a teljes mértékben újrahasznosítható csomagolás egyes márkák termékeinél.

A természetvédelemben igen égető és fontos feladatunk a vízi élővilág védelme, így a vizeink tisztaságának biztosítása is. A mosószappanok talán legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben lebomlanak a vízben. Lúgos kémhatásuk vízlágyítóként hat, és maradéktalanul elegyedik a környezetbe jutó vízzel, ezzel nem károsítva a víz és a vízkörnyéki élővilágot. Ezzel ellentétben a mosószerek és mosóporok nagy mennyiségben tartalmaznak foszfátot, mely bár megtalálható a természetben is, egy egész város mosási mennyiségében felborítják az elővilágban működő egyensúlyt és károsítják azt. Ezek a mosószerek általában, még a reklámok ellenére is, sajnos 40%-ban nem lebomló és káros anyagot tartalmaznak.

Ha tudatos vásárlóvá szeretnénk válni és elhatároztuk magunkat a mosószappan vásárlása mellett, egy kérdés marad:

mikor lesz időnk ennyit mosni kézzel?! Egyszerű: a mosószappant reszelt állapotában, felhigítottan is használhatjuk mosógépünkben.

A töltet mennyiségétől függően egy-egy mosáshoz is reszelhetünk, így minden alkalommal épp annyit használunk fel, amennyire szükség van. Ilyenkor fontos, hogy fel kell oldani vízben, mert a reszelék közvetlenül megülhet a nagyobb ruhadarabok sarkaiban, így nem kifejtve hatását. A feloldott reszelék a ruhákra öntve habosodik fel a mosógépben mosás közben. Az oldatot mosószódával összekeverve, majd öblítő helyett ecettel kiegészítve is használhatjuk, ha nem szeretnénk többször támogatni a nagy drogériás márkákat. Ha előre szeretnénk elkészíteni saját, otthoni mosófolyadékunkat, oldjunk fel egy fél mosószappan reszelékét, ez körülbelül 100 g-ot jelent, 5 L vízben.

Szerencsére egyre többen választják a mosószappanokat tömb formában, egy termék viszont megtalálható a piacon évtizedek óta, generációkon átívelően. Kellemes citrom illattal ellátott, minden ruhatípust tisztává mos akár előmosással, akár mosógépbe reszelve, vagy folttisztítással. Ez a Caola Mosószappan.

Keresse partnereinknél a drogériákban és áruházakban!

Oszd meg az ismerőseiddel
Hírek és érdekességek a CAOLA világából
Scroll to Top