Tippek a sikeres tavaszi nagytakarításhoz

- Hírek és érdekességek a Caola világából -

tippek a sikeres tavaszi nagytakaritashoz
caola logo white 01

A tavaszi nagytakarítás olyan hagyomány, amely lehetővé teszi számunkra, hogy felfrissítsük otthonainkat, és belevessük magunkat a tavasz és a nyár mozgalmas időszakába. Ijesztő feladatnak érezhetjük, de nem kell, hogy nehéz legyen, különösen akkor, ha a megfelelő eszközök és tisztítószerek a rendelkezésünkre állnak. A tavaszi nagytakarítás mindenki számára fontos része kellene, hogy legyen a tavaszi készülődésnek. Különösen igaz ez akkor, ha allergiásak vagyunk, vagy a velünk egy háztartásban élők között allergiás személy is található. Az egészséges otthoni élet élvezete egyszerűbb, mint gondolnánk. Most, amikor a Covid-19 járvány miatt egyre több embernek az otthona a munkahelye is lett, egy kiadós takarítással feldobhatjuk környezetünket, jelképesen elhagyhatjuk a téli szürkeséget és még a szellemi és fizikai egészségünknek is jót teszünk.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amivel gyerekjáték lesz a tavaszi nagytakarítás:

  • Takarítsunk lépésről lépésre, szobáról szobára
  • Házunk, lakásunk kitakarításának leghatékonyabb módja szobánként nekilátni a feladatnak. Minden szobához készítsünk tisztítási ellenőrzőlistákat, amelyek segítenek a szervezettség fenntartásában és emlékeztetnek azokra a területekre, amelyekre külön figyelmet kell fordítanunk.
  • Az ellenőrzőlista tartalmazhatja az ablakokat, az ágyakat, fekvő felületeket, a szekrényeket polcokat, portörlésre váró felületeket, sőt akár a kimosandó függönyöket és ágyneműket is szobára lebontva. Felírhatjuk részletesebben is a teendőket, úgymint porszívózás, ágyneműcsere, fürdők, mellékhelyiségek rendbetétele, konyha rendszerezése stb.
  • Nyugodtan hagyjuk ki a közelmúltban megtisztított területeket, és koncentráljunk a ház azon részeire, amelyeket a tél folyamán nagyrészt elhanyagoltunk.
  • Az akadályozó rendetlenség megszüntetése
  • A tavaszi takarítás egyik legproblémásabb része a rendetlenségtől történő megszabadulás. Ez az a rész amelyen át kell verekednünk magunkat egészen addig, hogy egyáltalán hozzáférjünk a tisztításra váró felületekhez és a konkrét takarító munkát el tudjuk kezdeni.

Ehhez hasznos lehet a szisztematikus négy lépésből álló megközelítés. Határozzuk meg a problémás területeket, elemezzük a rendetlenség okait, határozzuk meg a megoldásokat és hajtsuk végre ezeket. A tavaszi nagytakarítás során az is segíthet, ha a holmijainkat négy kategóriába soroljuk: szemétbe dobandó, eladásra/elajándékozásra szánt, hosszú időre tárolandó vagy elrakandó.

Vonjuk be a családtagokat

Tegyük a tavaszi takarítást a háztartásban élők közös megmozdulásává. Ha többen élnek egy háztartásban, akkor nagy segítség lehet minden egyes plusz kéz. Vonjuk be a gyermekeket, osszunk ki rájuk az életkoruknak megfelelő feladatokat. A közös munkán történő osztozást követően az elismerés is közös lesz. Ha egy tiszta és rendes ház nem lenne elég ajándék a végére, akkor más jutalmat is előirányozhatunk a munka elvégzésének ösztönzésére.

Birkózzunk meg a szezonális feladatokkal

Sok házimunkát szezonálisan kell elvégezni, különösen a melegebb időre való felkészülés érdekében. Célszerű lehet ezeket bevenni a tavaszi takarítás teendői közé. Ilyenek lehetnek a kültéren elvégzendő feladatok például a grill, a terasz, az erkély és az ablakok külső részének tisztítása, a kerti eszközök kipakolása és rendbetétele. A téli dekorációt, ruházatot, ágyneműt, és egyéb tárgyakat eltehetjük és elővehetjük a tavaszi tárgyakat.

Szerezzük be a megfelelő tisztítószereket

A tavaszi nagytakarításra történő készülődés már a tisztítószerek beszerzésénél elkezdődik. Ha új tisztítószereket kell vásárolnunk, akkor törekedjünk univerzális és valóban hatékony szereket beszerezni. Számtalan tisztítószer felesleges extra kiadás, és valószínűleg nem mindegyikre van szükség, hogy otthonunk friss és tiszta legyen. Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy nem minden felület ugyanazt a tisztítószert igényli. Az ablakok tisztítására kifejezetten erre a célra kifejlesztett tükör és ablaktisztítót érdemes választani, így sok felesleges, fárasztó mozdulattól és bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Napjainkban a felületek fertőtlenítésére is kiemelt figyelmet kell fordítani, kilincsek, kapcsolók, pultok, asztalok fertőtlenítő tisztításához a Caola kínálatában is találunk kényelmesen használható, precízen adagolható szórófejes felületfertőtlenítőt.

Váljon szokássá a tisztaság megteremtése

Az egész házat átfogó alapos tavaszi takarítás nagyszerű alkalom arra, hogy takarítási szokásokat alakítsunk ki. Például ne próbáljuk meg elvégezni az összes tavaszi takarítási teendőt egy nap vagy akár egy hétvége alatt. Ehelyett minden nap csak bizonyos időt szánjunk egy-egy területre, majd ezeket kipipálva haladjunk tovább. A tavaszi nagytakarítást követően fontos, hogy beépítsük az életünkbe, hogy mikor milyen részfeladatot végzünk el, így a napokig tartó takarítási procedúra helyett bár folyamatosan lesznek takarítási teendőink, de hosszabban élvezhetjük a tisztaságot és a rendet úgy, hogy kevesebb időt kell rászánni a napunkból. Ha folyamatosan, rutinszerűen elvégezzük a legszükségesebb feladatokat, akkor kevesebb időt kell áldoznunk rájuk, hiszen a folyamatosságnak köszönhetően a por, a kosz, a rendetlenséget okozó tényezők nem halmozódnak fel. Fontos, hogy ez csak akkor működik, ha időközönként, de folyamatosan elvégezzük a teendőket. Ha ez elmarad, akkor pár hét után ismét elhatalmasodhat a káosz a lakáson.

Oszd meg az ismerőseiddel
Hírek és érdekességek a CAOLA világából
Scroll to Top