Bőrünk száradása és védelme – miért és hogyan?

- Hírek és érdekességek a Caola világából -

borunk szaradasa es vedelme miert es hogyan
caola logo white 01

Mitől szárad a kezünk? Hogyan tehetünk ellene? Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről a kezünk érzékeny felületét és tegyünk védelméért a mindennapokban!

Az év első hónapjaiban gyakran észrevehetjük, hogy kezünk kényelmetlenül húzódik, viszket és szárad, néhol ki is sebesedik – anélkül, hogy fizikailag felsértettük volna. Ilyenkor rohanunk, hogy megvásároljuk a vastagabb állagú kézkrémeket, védelmező kesztyűket. Elérkezik a március, a kezünk azonban még mindig száraz, kellemetlen, pedig szorgosan kenegetjük minden nap – miért? Nézzük meg részletesebben!

A bőrünk 3 fő rétegből áll, melyek együttes működése tartja puhán, selymesen a felszínét. A bőr legalsó rétegében termelődő, osztódó bőrsejtek felfelé vándorolva, vékonyabbá és vékonyabbá válva cserélődnek, így minden 21-28. napon teljes mértékben megújítva a bőrünket. Az osztódást más fajta sejtek is segítik, többek között a bőraljában található keratinociták (a keratin fehérje előállítója). A bőr legfelső, elszarusodott rétegéhez érve a sejtek leválnak és elhullnak a bőr felszínéről. Ebbe a rétegbe kerülnek be először a krémek, itt fejtik ki hatásuk nagy részét. Tehát amikor a bőr felszínén ez a réteg megvastagszik, akkor érezhetjük, hogy kemény, szárazabb tapintású.

A bőr puhaságát szintén meghatározó két elem a felszínen a víz és a lipidek (azaz a zsír). A lipidek a szőrtüszők mellett egy külön kis járaton kerülnek a felszínre, ezzel védőréteget képezve. Mint ahogy észrevesszük, a kezünkön kevesebb szőr található – ez bizonyítja a lipidek hiányát a bőr többi felületéhez képest. Emiatt ez a terület érzékenyebb, védtelenebb.

A hideg levegő, szeles idő egyértelműen károsítja a bőr legfelsőbb rétegét, hiszen az ide kerülő sejtek gyorsabban elszarusodnak. Az elhaló bőrsejtek, melyeket az NMF (nedvesség megkötő faktorok) nevű természetes, bőrben keletkező anyagok kötnek össze, a hideg levegő hatására elszakadnak a bőrsejtben lévő keratin fonalaktól, égő, viszkető érzést hagyva maga után.

Ebben az időszakban a kézbőr száradásának több más oka is lehet. A gyakori kézmosás, fertőtlenítés felboríthatja a bőr pH értékét, és a felszínt védő, kis mennyiségű, természetes zsírt is eltávolítja. Az alkoholos készítmények, így az alkohol maga is vízelvonó hatású. Sokan nem tudják, de a víz keménységétől is függ a bőr puhasága és egészsége. A kemény víz olyan sókat tartalmaz, melyek irritálják a bőrt, és szárító hatásúak. A szappan és a keményebb víz pedig köztudottan vízkövet eredményez, ezért a gyakori kézmosás – ugyan a kézfej tetején nem ragad meg a vízkő – károsan hat az igénybevett kézbőrre.

Hogyan tegyünk a kezünk kiszáradása ellen?

Egyértelmű: keressünk megfelelő kézápoló krémeket, balzsamokat. A téli időszakban javasolt védelmezni is a kezeket a hideg levegőtől – nem csak kesztyűvel. Sokan ódzkodnak a mai világban a paraffin tartalmú készítményektől, és nem véletlenül. Káros hatása a természetre elindított egy monumentális fejlődést a kozmetika iparban, miszerint a paraffin származékait teljes mértékben eltávolították a krémekből, ám a hideg ellen a gyorsan felszívódó krémek nem segítenek. A paraffin anyag nem szívódik fel a bőrbe, olajos filmréteget képez a felszínen, ezzel védve a külső hatásoktól, mint pl. időjárási viszontagságok, vegyszeres anyagok, fertőtlenítőszerek. Azonban ez az anyag testünk igénybevett végtagjain kívül más felületeken az ápolás helyett ronthat a bőr egészségén. A paraffin gyakori használatakor a bőr hozzászokik a folyamatos védelemhez, így a sejtek a mélyebb rétegekből vonják el a fenntartáshoz szükséges vizet. Ha nem kerül a felszínre, a bőr szinte elfelejti, hogyan kell működnie. Mire ismét megtanulja, eltelhet egy hónap is, azaz egy teljes bőrmegújítási ciklus. A paraffin és származékai kisebb-nagyobb koncentrációban megtalálhatóak a legtöbb kézápoló készítményben, melyeket drogériák és gyógyszertárak polcairól emelhetünk le.

A paraffint nem tartalmazó készítmények gyakran tartalmaznak shea vajat, és egyéb vaskosabb anyagú természetes összetevőket. Azonban ezek a jótékony hatású anyagok pár óra alatt teljes mértékben beivódnak a szomjas és száraz bőrbe, megkötve a vizet és elindítva a hidratációs folyamatot. Mi pedig újra és újra kenegetjük kezeinket, remélve, hogy tovább tart a kellemes érzés.

A legjobb választás az a fajta készítmény, mely kifejezetten a téli időkre van fejlesztve, azaz tartalmaz olyan anyagokat is, melyek kis mennyiségben nem károsítják a környezetet, de védelmezik a bőr felszínét, illetve mélyebbre jutó, hidratáló anyagokat is. Bőrünk sajnos a késő-tavaszi meleg levegőig húzódhat és feszülhet, azonban a mindennapos ápolás segíthet megelőzni és szinten tartani a hidratáltságot. Naponta min. háromszor javasolt bekenni a kézfejeket, reggel és napközben borsószemnyi adaggal, este lefekvés előtt pedig egy nagyobb babszemnyit eloszlatni. Az éjszakai órákban a bőr zavartalanul működik tovább, így a vastagabban, maszk-szerűen felkent krémeknek van idejük mélyebbre jutni.

A Caola termékeinek évtizedek óta tagjai az ápoló és védelmező krémek. A körömvirág-kivonatot tartalmazó, nyugtató hatású kézkrém, a Caola Kézápoló balzsam alapvető hidratálási szükségleteinket kielégítő, kellemes állagú termék, mely segít a mindennapokban megőrizni a kézbőrünk kellemes érzetét.

Keresse a terméket partnereinknél, és vigyázzon a bőrére ebben az időszakban is!

Oszd meg az ismerőseiddel
Hírek és érdekességek a CAOLA világából
Scroll to Top