A gyermekfogkrém és a szájhigiénia fontossága kiskorban

- Hírek és érdekességek a Caola világából -

A gyermekfogkrém és a szájhigiénia fontossága kiskorban
caola logo white 01

Tanítsuk meg a gyermeket a jó szájhigiéné gyakorlására már egészen kicsi korban. A napi kétszeri fogmosás, a megfelelő fogkefe, gyermekfogkrém és fogselyem használata, rendkívül fontos a gyermekkori fogszuvasodás és ínybetegségek megelőzése érdekében. Tanítsuk meg a gyermeket a jó szájhigiéné gyakorlására már egészen kicsi korban.

Megfelelő odafigyeléssel gyermekünk már kiskorban olyan szájápolási rutint alakíthat ki, amely elősegíti az egész életen át tartó szájhigiéniát.

Mikor kell elkezdeni mosni a fogakat?

A megfelelő fogászati ​​higiénia kialakítása már csecsemőkorban kezdődik.  A csecsemők száját születésüktől fogva tisztítani kell. Miután a baba befejezte az evést, legyen az anyatej vagy tápszer,  puha ronggyal vagy nedves gézzel törölgessük az ínyét. Amikor a baba szilárd ételt kezd enni és fogzása elkezdődik, használhatunk ujjkefét. Ez a kefe gumiból készült, puha sörtékkel rendelkezik, és kényelmesen csúszik a mutatóujjra. Óvatosan dörzsöljük az ujjunkkal a baba ínyvonalát és az előbújni szándékozó fogak környékét. A baba fogmosását el lehet kezdeni, amint megjelennek az első fogak. Ilyenkor használjunk kicsi, puha, csecsemőknek készült kisméretű fogkefét, és apró, körülbelül rizsszem méretű fogkrémet. A fogkrém már az első tejfog kibújásától használható. Célszerű kifejezetten gyermekek számára készült, hozzáadott fluoridot nem tartalmazó fogkrémet választani.

Nagyjából érdemes a gyermek első fogászati ​​látogatását az első születésnapja környékére időzíteni. Ez segít gyermekének kapcsolatot kialakítani a fogorvossal, és hozzászokni a rendelő látványához és hangjaihoz. A fogorvos gondoskodik arról is, hogy a gyermek fogai és ínyei egészségesek legyenek, és fejlődésük jó úton haladjon, valamint partner lesz a gyermek szájhigiéniájának tanításában.

Számít a gyermekfogkefe és a gyermekfogkrém?

Igen, a fogkefe típusa sokat számít. Kiskorban kisméretű, puha sörtéjű fogkefét kell választani, mivel a szilárd sörtéjű fogkefék irritációt okozhatnak a kicsik szájában, és elriaszthatják őket a fogmosástól. A megfelelő fogkefével együtt használjunk kifejezetten gyermekek számára készült fogkrémet, borsónyi mennyiséget. A fluorid fontos ugyan a gyermekek számára azonban a túl sok fluorid gyerekeknek rossz is lehet, és fluorózishoz vezethet. Ez a természetben előforduló ásvány erősíti a zománcot és beépül az állandó fogakba, így ellenállóvá válnak a szuvasodással szemben.

Csakis megfelelő ellenőrzéseken átesett gyermekfogkrémet használjunk, és egyeztessünk a fogorvosunkkal, aki segít eldönteni, hogy a gyermeknek fluorid tartalmú vagy fluoridmentes fogkrémre van szüksége. Amikor először tanítjuk a gyermeket, hogyan kell fogat mosni, ajánlott a fogmosást közösen elvégezni. Lehet, hogy a gyerekek nem tudják, hogyan kell megfelelően fogni a fogkefét, és a legtöbbjüknek nincs kézügyessége vagy motoros képessége a plakk hatékony eltávolítására. A gyerekek fogmosásakor álljunk mögéjük, és nyúljunk köréjük, hogy kényelmesen tartsák a fogkefét. Kérdezzük meg a gyermekét, milyen érzés. Ha fáj, álljunk meg és győződjünk meg arról, hogy az íny nem irritált. Az igazán eleven kisgyermekek számára, akik nem szeretnek fogat mosni, üljenek le az ágyra vagy a földre, és hagyják, hogy gyermekünk fejjel az ölünkben feküdjön. Ez egy kicsit nagyobb ellenőrzést biztosít.

Naponta kétszer mossuk meg a gyermek a fogait. Ahol a fogak szorosan érintkeznek, célszerű fogselymezni naponta egyszer. Miközben fogkefét vagy fogselymet használunk, meséljük el, mit csinálunk, így a gyermek elkezdi felfogni a történteket, hogy mi miért történik. Két-három éves kor körül hagyhatjuk, hogy gyermekünk önállóan mosson fogat, de célszerű felügyelni, hogy nem hagyott-e ki egyetlen területet sem. Ez segít nekik fejleszteni egy kis önállóságot és megtanulni a megfelelő technikát.

8 tipp, hogyan tanítsuk meg a gyermeket a jó szájhigiéniára

  • Hagyjuk, hogy gyermek a saját fogait mossa, de felügyeljük erőfeszítéseit legalább 7 vagy 8 éves koráig, amikor már képes hatékonyan mosni.
  • Használjunk fogkefe időzítő alkalmazást vagy tényleges fizikai időzítőt, hogy segítsünk a gyerekeknek a fogmosást két teljes percen keresztül elvégezni.
  • Mossunk fogat a gyermekkel együtt. Mutassuk meg nekik, hogyan kell megmosni egészen a hátsó őrlőfogakig és az ínyvonal mentén.
  • Magyarázzuk el, hogy mi fog történni, ha nem mos fogat, vagy nem mos elég jól. Beszéljünk velük a fogszuvasodás okairól, milyen üregekről van szó, és miért a legjobb elkerülni őket. Ne ijesszük meg őket, és ne használjunk olyan kifejezéseket, mint „fúrni” vagy „fájni”, amikor a fogorvosról beszélünk. Ehelyett adjunk nekik áttekintést arról, hogy miért olyan fontos a szájhigiénia, gyermekbarát, pozitív kifejezésekkel.
  • A szórakoztató, gyerek témájú fogkefék és ízletes gyermekfogkrémek sokat segíthetnek abban, hogy a gyerekek fogékonyabbak legyenek a fogmosás iránt.
  • Ami a gyermekfogkrém használatát illeti, javasoljuk az Ovenall Huncut gyerek fogkrémet 6 éves kortól, valamint az Ovenall Huncut fluoridmentes fogkrémet 0-6 éves korig.
  • Tartsuk be a rendszeres ellenőrzéseket a gyermekfogorvosnál.
  • Az olyan dolgok, mint a két perces fogmosás dalok, a fogmosás közösen a szülőkkel és a szájhigiéné játékká alakítása, a gyerekeket nagyobb valószínűséggel fogja a fogmosás irányába terelni.
Oszd meg az ismerőseiddel
Hírek és érdekességek a CAOLA világából
Scroll to Top